Minkä lapsena oppii

Kuva: Otava
Kuva: Otava

Voisin kirjoittaa 90-luvun tyttökirjan. Ensimmäinen koulupäivä. Lavastettu, mutta todellinen tilanne: Tyttö reppu selässä ovella. My little pony ja pehmolelukestit. Sisätilamajat ja lumilinnat. Ruskeatukkainen Cindy suurempi ystävä kuin standardiblondi Barbie. Kirkonrottaa ja mäenlaskusta kymmeneen kertaan paikattuja talvihaalareita. Hernekeittopäiviä, poikabakteereja ja tuntikausia meressä. Ystäviä ja selkäänpuukottajia ja oletko-mun-kanssa-tämän-välitunnin. Samaan aikaan huoletonta ja raadollista lapsenelämää. Seinällä pysyvät ystävät, mauste- ja saippuatytöt. Ensimmäiset ruskeasilmäiset kaukorakkaudet. Helpompi lähestyä kuin niitä tuttuja bakteerisia.

Samankaltaisista aineksista on tehty myös Olli Jalosen Poikakirja (Otava 2010), jossa 1960-lukua eletään pari vuotta eteenpäin koulupojan silmin. Opettajana on hieman pelottava, mutta auktoriteetillaan lumoava ja oppilaiden kunnioittama sotaveteraani. Luokka on vahvojen valtakunta, kiusatut saavat pärjätä omillaan. Kirjan päähenkilö ei ole se rohkein, mutta ei myöskään pelkuri. Hän saa aikaan uutisia. Kotona perheidylli kestää tapahtuipa mitä tahansa. Saunanlauteilla kerrotaan salaisuudet ja ihmetellään maailmaa. Poika seuraa isosiskojensa kasvua ja pikkusiskonsa kasvamattomuutta. Elämä kulkee eteenpäin, tuttavaperheen Eeva-Leena kiehtoo. Edelliset juhannukset ovat kaukana ja lähellä.

Tarkkailemalla ja kokemalla maailma avautuu. Askel askeleelta poikavuodet tulevat kohti loppuaan. Mutta tässä kirjassa ollaan itse ytimessä, koulupojan maailmassa. Haikaillaan enemmän mennyttä kuin tulevaa. Aikuisuus ei vielä ole lähellä. Halutaan pitää kiinni niistä hetkistä, joina kaikki vielä on ennallaan, ehyttä ja tuttua. Ennen kuin ihmiset erkanevat tahoilleen ja muodostavat omat, vieraat rinkinsä.

Ja kiusaamisesta: Poikakirja, tyttökirja. Lapsikirja. (Ihmiskirja.) Kun yhtä piinataan, toiset eivät uskalla auttaa. Kuvittelevat joutuvansa itse pölkylle, poloiset. Mikseivät aikuisetkaan tajua, että viisi keijukaista ja kuusenoksan oravaista voittaa yhden pari ajattelematonta jättiä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s