Susan Abulhawan sininen uni

Kuva: LIKE
Kuva: LIKE

Vanha mies, jonka kävely oli laulu. Iltasadut toisesta maailmasta.

Jossain tuolla on alue, jonka henki on historiassa, ja elämää erottamassa ihmisten rakentamia verimuureja. Siellä sukupolvien ketju elää pakolaisina. Sotatanner on vienyt lapsia henkisen ja fyysisen muurin kummaltakin puolelta. Toiset katoavat iäksi. Toiset jäävät siniseen välitilaan, jossa tarinoissa muistettu koti on läsnä.

Susan Abulhawan uutuuskirja Sininen välissä taivaan ja veden (LIKE 2015) liikkuu riistetyissä tunnemyrskyissä ja epävakailla elämänpoluilla. Keskellä kaaosta elävät vahvat naiset. Yhdysvalloissa paikkaansa etsii sukujuuriltaan palestiinalainen Nur. Gazan pakolaisleirillä matriarkat ja heidän tyttärensä sinnittelevät poikia ja miehiä syövässä maailmassa. Taustalla hehkuu lämpö ja tuoksuvat mausteet, mutta tässä tarinassa mennään pintaa syvemmälle, ikiaikaiseen tarinankerrontaperinteeseen ja myytteihin.

Alun kauheudet johtavat vuosikymmenten, jopa kuoleman, ylittävään koskemattomaan paikkaan. Siniseen uneen. Loppua kohden astellaan lukijan kannalta turvallisemmilla vesillä. Lukeminen ei enää satu niin kovasti. Vahvat hahmot herättävät ihastusta. Abulhawan aikaisempi teos, myös Palestiinan ja Israelin veristä historiaa kauhova Jeninin aamut (LIKE 2010), on ehdottomasti paljon lohduttomampi teos. Siinä aamut tuovat lähinnä tuskaa ja illat tappavat inhimillisyyden. Aiheesta kiinnostuneet herkemmät lukijat, tarttukaa siis mieluummin tähän kauniiseen uutuuteen. Kieli on kummassakin kirjassa eteerisen lumoavaa, mutta Abulhawa ei sorru viljelemään liiallisesti kliseisiä kielikuvia. Kielessä keinuvilla riveillä ja niiden välissä on jotain hyvin humaania ja tavoittamatonta viisautta. Samoin kuin Jeninin aamut -teoksessaan, Abulhawa näyttää jälleen, että se, mihin ja keneksi synnyt on täysin sattumaa, mutta se, kuinka käytät annetun on omasta sisimmästäsi kiinni.

Sininen hetki on meille tuttu kansallisesta mainonnasta. Tämän kirjan jälkeen se edustaa muutakin.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Susan Abulhawan sininen uni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s