Aarrekirjastoja Dublinissa: Chester Beatty ja Trinity College

Piipahdimme viiden päivän juhannusreissulla Dublinissa. Kirjaherkuttelijan suosikkikohteita olivat tietysti kirjastot – ne mainitsinkin oikeastaan ainoiksi itselleni pakollisiksi vierailukohteiksi, kun matkan aikatauluja suunniteltiin. Ilmaiskohteet ovat viime vuosina lähes poikkeuksetta tehneet minuun suuremman vaikutuksen kuin maksulliset turistirysät, joissa kohdetta ei edes mahdu kunnolla katselemaan. Näin kävi myös Dublinissa, jossa vierailimme sekä Trinity Collegen vanhassa kirjastossa että Chester Beatty Libraryssa.

IMG_3526 (Medium)

Tavanomaisen kirjastorakennuksen näköinen Chester Beatty Library sijaitsee Dublinin linnan vieressä. Määränpää löytyi hiukan harhailtuamnme, jälleen kerran sateista vettynein tossuin. Sadesää haihtui kuitenkin mielestä nopeasti, jo ensimmäisessä näyttelyhuoneessa. Kirjasto esittelee kaivosherra Alfred Chester Beattyn (1875–1968) keräämän kirjallisuuden aarteita: pyhiä kirjoja, kauniita kuvituksia ja tarinoita kulttuurien ytimestä. Yksityiskokoelmallisen vuosisataista maailmanhistoriaa siis. Chester Beatty oli viehättävien kuvitusten ystävä, mutta hänen tarkoituksenaan oli myös säilyttää varhaisia teoksia niiden historiallisen merkityksen vuoksi. Esillä oleva kokoelma on kerrassaan hämmästyttävä.

Vaikka uskontojen käytännöt eroavat toisistaan, täällä vallitseva olotila on lähinnä jatkuvuus ja ykseys.

Huoneet ovat tunnelmallisia ja upeita. Kirjojen sijoittelu on tyylikästä olematta kuitenkaan kylmää. Ensimmäisessä kirjastokerroksessa esitellään kirjojen kuvitustaidetta. Lumouduin kuitenkin vielä täydellisemmin toisen kerroksen pyhien traditioiden keskellä. Uskontojen pyhien kirjoitusten ja niiden synnyttämien käytäntöjen kirjo esittäytyy kuvien, tarinoiden ja videopätkien sekä tietysti itse kirjojen avulla. Taustalla kaikuvat asiaankuuluvat hartaat ja pysäyttävät äänet. Äänimaailma yhdistettynä tunnelmallisuuteen ja kauniisiin vanhoihin kirjoihin ehkä eniten lumoaakin. Vaikka uskontojen käytännöt eroavat toisistaan, täällä vallitseva olotila on lähinnä jatkuvuus ja ykseys.

Siellähän se kyyhöttää vitriinissä, hälisevän ihmismassan tuijotellessa ympärillä.

Mieli vielä häikäistyneenä edeltävästä kokemuksesta Trinity Collegen ihmiskaaos ei ottanut henkeen aivan yhtä paljon kuin se ehkä muuten olisi tehnyt. Toisaalta kontrasti oli varsin räikeä. Tarvoimme kirjastotilaan kansoitetun matkamuistomyymälän halki. Ensin vastassa on Book of Kells, tuo kelttiläisten munkkien noin vuonna 800 laatima latinankielinen evankeliumikirja. Siellähän se kyyhöttää vitriinissä, hälisevän ihmismassan tuijotellessa ympärillä. Vilkaisin matalimpien päiden yli ja jatkoin eteenpäin.

En ole lukenut Harry Pottereita ja elokuvistakin olen nähnyt vain osan, mutta ymmärrän kyllä miksi Trinity Collegen vanhaa kirjastoa verrataan Pottereiden kirjastoon. Vaikuttava, entisaikojen pölyltä tuoksuva korkea kirjastohuone paksuine opuksineen ja niiden luo johtavine tikkaineen. Sivustoilla kalmankalpeat herrat vartioivat vierailijoita. Kirjat on eritelty komealta kuulostavien latinankielisten kategorioiden ja aakkostuksen alle. Jokseenkin mystinen ja satumainen tunnelma. Ihastelin kyllä, mutta kokemus oli silti paljon laimeampi kuin Chester Beattyssa. Kukin kokee tämänkin eittämättä tavallaan. Olen silti tyytyväinen koettuani molemmat maailmat.

IMG_20160628_135959984 (Medium)

IMG_3545 (Medium)

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s