Etsinyt sinua liian kaukaa

Kuva: Otava
Kuva: Otava

Hän pujotti varvassandaalit jalkaan ja yritti pitää kasvoillaan hymyntapaisen, vaikka ei tiennyt ketä ja mitä varten. Miksi ihmisenä olo oli näin vaikeaa hänelle?

Oranssi maa (Otava 2015) kertoo eroaan, luovuttamistaan, jämähtämistään ja vaikeita perhesuhteitaan pakoilevasta Sannasta. Pelastuksen tarjoaa kuuma Australian aavikko ja sinne häntä kutsuva toisen maailman seireeni. Aavikkotohvelit ovat kuitenkin vielä kovalla maalla, Sanna välitilassa, kun hän tapaa tavallisen suomalaisen, epäonnistuneen ja onnistuneen, omissa menneisyyksissään kompastelleen miehen. Ennalta sovittua ei kuitenkaan voi pakahduttavien tunteiden vuoksi purkaa. Sopimus on käveltävä hiostavaan, tajunnan hämärtävään loppuun.

Tua Harno kirjoittaa ihmisistä, jotka ovat matkalla, irtaantumassa entisestä, pakenemassa tunnekuohuja ja vääriä valintoja, pieleen menneitä hymyjä, väärällä hetkellä solmittuja kengännauhoja ja luopumisia. Hänen aiempi romaaninsa Ne jotka jäävät oli hyvin toisenlainen tarina hyvin toisenlaisista ihmisistä, mutta tausta, lähtöajatus, on sama: minne paeta, kun ei voi todellisuudessa paeta minnekään? Kummassakin Harnon kirjassa tarina ei vie heti mennessään, ensin haudutellaan ja kerätään palasia yhteen. Lopulta kirjoittaja ja lukija päätyvät kuitenkin jokseenkin samalle tielle. Siellä marssii tosin myös henkilöitä, jotka eivät liimaudu muuhun tarinaan. Joukossa joitakin hataria hetkiä, joista ei oikein saa otetta. Ja ehkä on hieman ahdistavaa tämä jatkuva kaipuu jonnekin, jatkuva omien valintojen vääryys ja korjauspyrkimykset, onnen etsiminen jostain kaukaamuualta.

Itseään ei milloinkaan pääse pakoon. Sulkeutumassa olevan oven takana ovat ne unohdetut, siitepölystä värjäytyneet nuhruisenvalkoiset lakanat narulla, pikkukengät ja huulipunalla kirjoitetut kadutut sanat, lastenpyörien puhjenneet kumit ja joulupallot, joiden lumi valuu aina alaspäin. Miksi siis sulkea ovi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s