Mies ja nainen

Kuva: Otava
Kuva: Otava

Nainen ja mies. Sen kolikon ne kaksi puolta. Yhtä lailla ruostuvat ja kiillotettavat. Välillä kultaa ja kirkkautta, välillä himmenevää romumetallia. Vanhentunut karhu tai kielo, vieraantunut mutta kotoisa hillankukka. Sadevesilammikossa rypevä, taskunpohjalle unohtunut.

Löydettäessä ilahduttava.

Kuten vaikka asuntonäytössä, portailla, vastaan kävelee se ihminen, joka on yhtä inhimillisen virheellinen. Tästä kertoo Eppu Nuotion arkisella tavalla viehättävä Mutta minä rakastan sinua (Otava 2015). Huomaa: Arkinen ei tässä tarkoita tylsää ja jo nähtyä. Arkinen tarkoittaa sitä, että ei kohdata autiolla saarella lentokoneturman jälkeen (ainoina eloonjääneinä, tietysti) tai huvipuiston maailmanpyörässä, yläilmoihin pysähtyneessä vaunussa. Sen sijaan on kaksi eronnutta keski-ikäistä, epävarmuuksissaan ja huolissaan, mutta kuitenkin kiinni työssä, arjessa, perhehuolissa. Valmiina kaikenlaiseen, mutta eivät varautuneita toisiinsa.

Ei ole olemassa tylsiä ihmisiä, ei vääriä. On vain ihmisiä, jotka saavat toisen käpertymään itseensä, vievät energiat. Pareja, jotka kaivavat toistensa kätkössä olevat, vaanivat, huonot puolet väkisin esiin. Ja sitten on hymyjä, jotka valaisevat yötaivaan. Tässä romaanissa yksi rakastaa toista, ja kolmaskin sitä toista rakastaa. Kuten kaikenlaisissa rakkauslälläreissä, mutta tämä ei ole lälläri laisinkaan. Tämä on nautintoja sanojen mauissa. Jokaisessa luvussa on mehukas, tunnelman sieppaava lopetusvirke, jonka olotilaan tahtoisi hetkeksi kietoutua, oli se sitten ikävä tai ihana.

Lauri ei laita viestiä. Tee kylmenee kupissa. Ikkunan takana olevassa puussa istuu kaksi mustarastasta. Eivät näytä pariskunnalta.

Kun rakkaus uhkaa loppua, minä lukija alan itkeä. Miten upea kirja, miten aitoja tunteita.

Ei voi olla kolikossa vain yhtä puolta. Puolet eivät ehkä katso samaan suuntaan, mutta niillä on yhteinen tavoite. Yhdessä niillä on hyvä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s