Turun Kirjamessut 2016 – valintoja kirjallisuuden merestä

img_20160929_162509580Huomenna perjantaina 30.9. klo 8 lähtee Porin linja-autoasemalta matkaan messubussi. Sen kyydissä istuu myös jännittynyt, mutta innostunut, hykerteleväinen bloggari. Aamuilmaa keuhkoissa ja aamuvarpaat syksyisessä jäässä. Turun Kirjamessut tarjoavat tänäkin vuonna suunnattoman määrän keskusteluja, kirjailijaesittelyjä, kulttuuria ja kirjallisia elämyksiä. Bloggari-neitonen on hämillään. Miten hän voi valita näistä lukemattomista (tai luetuista, hehee) asioista? Turun Sanomien TSOpus ja Satakunnan Viikon messulehti Sanojen Satakunta ovat edessä pöydällä. Niitä hän hypistelee, ympyröi, värikoodaa. Ottaa esille vihon, johon kirjoittaa selkeästi kellonajat ja paikat, niistä monista mahdollisista hetkistä, joissa hän haluaa tulevana viikonloppuna olla osallisena.

Perjantai 30.9.

Kirjamessujen viralliset avajaiset ovat Auditoriossa klo 13-14. Avaajana presidentti Tarja Halonen, mukana myös mm. satakuntalaista murreosaamista à la Elina Wallin ja Heli Laaksonen sekä räppäri Tarkka-a.

Kirjailijoita ja lukijoita

Pinnalla ollut kampanja Pojatkin lukee! Esittäytyy. Mikot Toiviainen ja Aarne kertovat miten pojat saadaan innostumaan lukemisesta. Ehdottoman tärkeä aihe kaikille vanhemmille ja miksei pojille itselleenkin. Tosin he eivät (vielä) ole Kirjamessuilla, jos eivät ole päässeet perille kirjojen saloista…Mutta tämän jälkeen! Samaan teemaan liittyy keskustelu Kuinka kirja saavuttaisi kaikki? Entä mistä lukemista etsivät löytävät mitä tahansa luettavaa? Kirjastoista! Niistä puhutaan ytimekkäällä otsikolla Tule keskustelemaan kirjastoista! -tilaisuudessa.

Sympaattinen kaimani, nuortenkirjailija Salla Simukka ja hänen tuorein teoksensa, lastenromaani Sisarla saavat äänen perjantaina.

Kirjamessujen toiseen teemaan, Saksaan, liittyen ja tätä historioitsijaa liikuttaen pääsee seuraamaan Saksan sodanjälkeisen historian arvet -keskustelua. Mukana mm. tuoreesti romaanillaan Frau yleisöä koskettanut Terhi Rannela.

Ylistetty ja kiinnostava Miika Nousiainen ja Juurihoito esittelyssä ja myös Otavan Lue lounaaksi -lukupiirissä. Jälkimmäinen on yksi Kirjamessujen uutuuksista – lukupiirikokoontumiset tuovat kirjailijat ja heidän lukijansa yhteen.

Uutta messuilla ovat myös Kirjalliset treffit, jotka kutsuvat ihmisiä yhteen keskustelemaan suosikkikirjoistaan joko treffailuhengessä tai viattomassa tutustumismielessä. Perjantaina ja lauantaina klo 17-18 messukeskuksen B-hallin kahviossa. Tule, ota mukaan sellainen lempparisi, josta raaskit luopua. Istu pöytään ja antaudu huumaavaan keskusteluun. Mukana mm. monille niitä suosikkeja tarjonnut kirjailija Elina Hirvonen. Kertookohan hän omista aarteistaan?

Sanojen Satakunnassa tapahtuu

Satakunta-teeman avaustilaisuus klo 10 alkaen. Viihdyttäjinä positiiviset satakuntalaiset, Elina Wallin ja Heli Laaksonen, sekä Euran yhteiskoulun 8D-luokka.

Kuva: Sanojen Satakunta.
Kuva: Sanojen Satakunta.

Minun Satakuntani Sanat tuo lavalle mm. Mari Rantasilan ja Eino Grönin.

Satakunnassa on viime viikkoina voinut harhailla etsimässä piilotettuja runokätköjä geokätköilytyyliin. Runopiilorunoilijat Arja Palonen, Mervi Kariniemi, Jaana Mäki, Nina Rintala ja Pauli Karmala esittävät löytyneitä runojaan.

Mu Pori on ankee -paneelikeskustelussa esiintyy mm. Hanna-Riikka Kuisma, jolta juuri ilmeistyi romaani Viides vuodenaika. Mutta eihän Pori ole pelkästään ”ankee”. Raskaat aiheet saavat kuulemma tässä uudessa romaanissakin seurakseen toiveikkaita hetkiä.

Lisäksi esillä mm. satakuntalaista sarjakuvaa ja fantasiaa, lastenkirjallisuutta sekä pelaamista.

Kulttuuria Satakunnasta

No nyt on suositeltava erityisesti Kulttuuritalo Anniksen/Porin teatterinuorten upeaa ryhmää ja heidän Puheenvuoroja syvyyksistä -monologejaan. Itkeneenä ja ihastuneena, heidän aiemmassa esityksessään Anniksella käyneenä, voin sanoa, että älä hyvä ihminen missaa tätä. Sanojen Satakunta -osastolla klo 11:00.

Improvisaatioteatteria tarjoilevat niin ikään taatut osaajat, Kosminen Karuselli, Sanojen Satakunta -osastolla klo 15:30.

Auditoriossa klo 15:30 kohuttu Samurai Rauni Reposaarelainen -tragikomediaelokuva, ohjaajanaan Mika Rättö sekä klo 17:10 alkaen Pori Sinfonietta & Beethoven, Sinfonia Nro. 1.

img_20160929_162912334

Lauantai 1.10.

Kirjailijoita ja lukijoita

Voi apua! Tänään lauteilla monta uutta suosikkiani. Ehdinköhän? Kirjailijaähky. Upeat naiset Pirkko Saisio ja Eppu Nuotio kertovat uusista teoksistaan. Juha Itkonen kertoo uudesta kirjastaan Palatkaa perhoset, jota käsitellään myös lauantain Otavan lukupiirissä. Nopeasti suosikiksi noussut Minna Rytisalo ja hänen Lempinsä esiintyvät. Olen edelleen sijalla 10+ kirjaston varausjonossa, menen etukäteisihastumaan itse kirjailijaan, siis.

Ihastuttava lastenkirjailija Mauri Kunnas ja unissakävelijä Herra Hakkarainen piipahtavat Auditoriossa puoli kolmen jälkeen.

Kiinnostavia kirjallisia keskusteluja:

Kirja-ala murroksessa. Fiore, klo 12.

Totuuden monet eri kasvot – millainen on toimittajan, kaunokirjailijan ja tietokirjailijan totuus ja miten nämä totuudet poikkeavat toisistaan? Agricola, klo 17:10.

Sanojen Satakunnassa tapahtuu

Minun Satakuntani sanat tuo lavalle mm. Simo Frangénin ja Jorma Uotisen.

Esillä ovat teemoina mm. satakuntalainen romantiikka, jännityskirjallisuus, luonto ja tarut sekä tietokirjat. Lapsille suunnatusta Suon aarteita -luontokirjastaan kertoo biologi ja akvarellitaitelija Suvi Vehmanen. Satakuntalaisista kirjailijoista tapaamme myös mm. Taina Teerialhon, Kirsti Ellilän, Arttu Tuomisen ja Anu Korpisen. Runoilija Heli Laaksonen kertoo uusista tuulistaan.

Sunnuntai 2.10.

Kirjailijoita

Kuopio-sarjallaan ihastuttava Sirpa Kähkönen kertoo uutuudestaan Tankkien kesä. Tänään lavoilla myös mm. Riikka Pulkkinen, Tommi Kinnunen ja Terhi Rannela. Otavan lukupiirissä Enni Mustonen ja Ruokarouva.

Sanojen Satakunnassa tapahtuu

Aamulla voi astua taivaan paloihin. Pala Taivaasta – näyttelijä Jeremias-Petteri Niemisen ja tanssija Jenni Suomisen yhteisteos. Ilmeisesti ensimmäisen porinmurteisen, Heli Laaksosen ja Elina Wallinin yhteisen tuotoksen, Semmoset ja Tommoset -lastenkirjan julkistusta voi seurata Sanojen Satakunta -osastolla. Samoin nähdään ja kuullaan maistiaisia porilaisen näyttelijän Katariina Lohinivan ohjaamasta Satakunnan sadan vuoden sanoin -esityksestä.

Paikallista tutkimustietoa tarjolla myös: Turun yliopiston tutkijat Suvianna Seppälä ja Anni Ruohomäki sekä heidän hankkeensa Merikarvialaisten historiaa 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Kiinnostais varmaan suakin, vaikka et oiskaan merikarvialainen. Merikarvialla on esimerkiksi Pohjoismaiden suurin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko, nimittäin.

Satakunta-osastolla sunnuntaina lisäksi mm. asiaa aineettomasta kulttuuriperinnöstä, runoja, Tuiskulan kesäteatterin esitys Pyhän Henrikin surmavirsi, ruokakirjoja, keskustelevia ja kirjoittavia maakuntajohtajia sekä hyvinvointia.

Kulttuuria lapsille ja lapsenmielisille

Kuva: Schildts & Söderströms
Kuva: Schildts & Söderströms

Vielä yksi Kirjamessujen ihana uutuus – Prinsessasalonki, jonne kaikki prinsessaksi tahtovat tai sellaiseksi jo itsensä kokevat saavat tulla värittämään, askartelemaan ja köllimään. Salonkia emännöi Prinsessavärityskirjan kuvittanut Sanna Mander. Hänen kirjaideansa syntyi silmälasit saaneen tyttären huolesta – Manderin mukaan prinsessat voivat pukeutua miten tahansa ja olla millaisia tahansa. Tästä meillä kaikilla voisi olla opittavaa.

Eikä tässä tietenkään vielä kaikki. Aarrekirjastonhoitaja aikoo hipsutella ympäri messuosastoja. Viipyillä Sanojen Satakunnassa satumaisissa lavasteissa (jotka ovat mm. raumalaisen taidegraafikon Tuula Solinin ja kuvittaja Suvi Vehmasen käsialaa). Olla lehdistön keskellä kuin Gilmoren tyttöjen Rory, ensi kertaa hälinässä ja hulinassa, hermostuneena, mutta hurmioituneena. Kohtaamisia ja hymyjä, kirjallisuuden ystävien keskinäistä supinaa ja iloa. Kirjavuoria, ääniä ja värejä. Odotuksessa myös maanantai, jolloin mielessä ja blogissa on (toivottavasti) suuri määrä materiaalia tulevaisuutta varten. Asioita, jotka tallentuvat kirjallisuutta rakastavan onnellisista tunteista ommeltuun taskuun.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s