Kirjoittaja

Olen Salla, erilaisia maailmoja ja uutta ymmärrystä etsivä, historiasta ja kirjallisuudesta kiinnostunut humanisti. Harrastan monipuolisesti tanssia, musiikkiteatteria – ja tietenkin lukemista.

Kirjat antavat eniten silloin, kun niiden tarinaan ja henkilöiden mielenmaisemaan on helppo samaistua, kun tuntemattomasta tulee pienen tuokion ajaksi tuttu, kuin osa itseä. Toisaalta hienoa on siirtyä hetkeksi myös täysin vieraisiin ajatuksiin ja tapoihin. Kaunokirjallinen teksti koskettaa usein liikutukseen asti. Toisinaan sisällä kalvaa ahdistava tunne, kun kirjoittaja on onnistunut luomaan tarinaansa kipupisteitä, jotka tuntuvat todelta. Joskus taas sydän hypähtelee ilosta samaan tahtiin silmien riveillä hyppelyn kanssa. Jokainen lukukokemus on elämys, koskettipa kirja sitten millaisten keinojen kautta tahansa, tai parhaassa tapauksessa monin eri tavoin.

Olen aina lukenut, mutta viime vuosina kirjat ovat tulleet tärkeämmäksi osaksi elämääni. Toisinaan kannan kirjastoista kasoittain teoksia tietäen, että en mitenkään ehdi lukea niitä kaikkia ennen laina-ajan umpeutumista. Kirjastolta ja lukijoiden saamilta elämyksiltä tuoksuvat kirjapinot tuottavat minulle kuitenkin iloa, joskin toisinaan myös turhautuneisuutta, kun en ehdi juuri siinä hetkessä uppoutua kiinnostavalta vaikuttavaan tarinaan.

Lapsena ehdottomia suosikkejani olivat Elsa Beskowin kirjat ja Marjatta Kurenniemen ihastuttava Onneli ja Anneli. Muistan äidin äänenpainot hänen lukiessaan minulle Bim mustakorvaa. Kädet eivät siihenkään aikaan tahtoneet riittää kannattelemaan kirjastosta löytynyttä aarreläjää. Aikuisiällä olen suorastaan ahminut traagisia kohtaloita kuvaavia, usein Lähi-itään tai muualle Aasiaan sijoittuvia, fiktiivisiä teoksia. Viimeisten vuosien aikana olen laajentanut lukemistoani ennen jostain syystä välttelemiini suomalaisiin kirjailijoihin ja löytänyt jälleen uusia, ihmeellisiä polkuja ja satumetsiä. Lempikirjailijoitani ovat esimerkiksi Khaled Hosseini, Linda Olsson, Susan Abulhawa, Kamila Shamsie sekä Marianne Fredriksson. Suosikkejani suomalaisista kirjailijoista ovat esimerkiksi kipeää historiaa upeasti eläväksi tekevä Kjell Westö sekä Inka Nousiainen, joka kuvaa nuorten aikuisten elämää sattuvan realistisesti, mutta kuitenkin mutkattomasti ja ymmärtäen.

Advertisement