Parhaat kirjailijat: Kjell Westö

Kuva: Otava
Kuva: Otava

Luin hiljattain parissa kesää odottelevassa päivässä Kjell Westön viime vuonna ilmestyneen teoksen Kangastus 38. Westö on kirjoittanut runoja, novelleja sekä romaaneja. Hänen romaaniuransa alkoi vuonna 1996 teoksella Leijat Helsingin yllä. Useampi teoksista on dramatisoitu myös näyttämölle, valkokankaalle ja televisioon. Parissa vuosikymmenessä Westö on, varsin ansaitusti, vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sydämissä. Westö on sekä Finlandia-palkittu että voittanut uusimmalla teoksellaan Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Kansien välissä onkin paljon syitä palkinnoille ja ylistyksille.

Pienet tuokiokuvat, jotka ovat käsinkosketeltavia, raikkaita ja tuttuja.

Syvä ymmärrys ihmisluonnosta ja maailmasta. Humanismi, puolueettomuus ja kokonaisvaltainen näkemys.

Syvä ymmärrys historiasta, laaja-alainen tieto, ja kyky käyttää tietämystään rikkaasti ja soveltavasti, uskottavasti. Kirjailijan teoksia lukiessa tulee aito tunne siitä, että näin on voinut oikeasti olla, tämä on totta elämää.

Suomen, ja maailmankin, historian tapahtumat ja vaihtoehtoiset totuudet, toteutumattomat suunnitelmatkin, hallussa. Teokset ovat kuin draamallisia historiankirjoja, joiden kuvituksenkin voi lukiessaan nähdä. Niin tunnelmallisesti monet tilanteet, interiöörit ja miljööt on kuvailtu.

Monet kirjailijat käsittelevät nykyään kipeitä aiheita, sotia, tuhoja ja katastrofeja. Westö tekee sen kuitenkin niin, että päällimmäiseksi ei jää inhotus tai pelko, vaan hämmästys ja oivallus. Historia toistaa itseään, ihmisluonnon pikkuoikut määrittävät usein tuhoisat käänteet. Syyt ja seuraukset ovat näkyvissä, eivät itsestäänselvyyksinä, vaan ikään kuin kirjailijan keksintöinä, historiallisina löytöinä, joihin lukijakin voi ottaa osaa.

Todellisuus on julmempi kuin koskaan ennen, Lindemark sanoi. Mutta todellisuutta on myös ihanampaa ja houkuttavampaa paeta kuin ennen. Ja kaikki on helpommin massojen tavoitettavissa!

Kyseinen sitaatti on teoksesta Kangastus 38. Pätee oivallisesti myös nykyhetken elämään.

Missä kuljimme kerran on vielä lukematta, ja olen siitä hurmiossa. Aion nautiskella sen sopivalla hetkellä. Uppoutua jälleen suomalaisen historian traumojen tunteikkaan ja nerokkaan käsittelyn pyörteisiin. Tee sinäkin niin.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Parhaat kirjailijat: Kjell Westö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s