Aarrekirjasto Kirjamessuilla – ensitunnelmia perjantailta

Aurinko pilkisteli pilvien lomasta saapuessamme messubussilla Porista Turun messukeskuksen pihalle. Messuosastojen hälinä, eteenpäin laahustavat koululaisryhmät ja äänimaailman moninaisuus tarjoilivat heti räikeän vastakohdan lehdistötilojen (jossa nyt istuskelen kirjoittamassa) rauhalle. Mutta tätä tämän kuuluukin olla! Sadoittain kirjoista innostuneita, uusia elämyksiä etsiviä ihmisiä. Ikähaarukka on varsinkin tänään, koululaispäivänä, laaja.

Sanojen Satakunta -osasto viehätti minua jo sosiaalisessa mediassa selaamissani kuvissa, mutta livenä se on vielä kauniimpi. Osaston on suunnitellut ja taidevalinnat koordinoinut läänintaiteilija, ja itsekin kuvataiteilija, Marjo Heino. Kokonaisuus on vallan ihastuttava! Mukana on taidetta erilaisilta satakuntalaisilta osaajilta. Pienistä grafiikoista suurennetut taustakokonaisuudet ovat raumalaisen graafikon, Tuula Solinin käsialaa. Osastolla nähdään myös kuvataitelija Paavo Paunun kirkko, kuvataitelija Reetta Partasen roikkuva taideteos ”Juuriaan myöten”, Tapio Haapalan puutarhaletkuista muotoillut veistokset, Henna Tyrväisen ”Luonnoton” eli suloiset pupujussit sekä seinägrafiikan keskellä upea Päivi Setälän ”Kesä”. Kuvissa näette teosten persoonallista loistoa.

img_20160930_111111018
Tuuli Solinin grafiikkaa ja Päivi Setälän ”Kesä”.
Tapio Haapalan puutarhaletkuveistos.
Tapio Haapalan puutarhaletkuveistos.
Paavo Paunun kirkko.
Paavo Paunun kirkko.

 

Sanojen Satakunta tarjoili heti aamusella messuteeman avajaistilaisuuden, jota kuuntelemaan en vielä ehtinyt. Mutta suuresti ihailemaani Porin Teatterinuorten/Kulttuuritalo Annankatu 6:n ”Puheenvuoroja syvyyksistä” -monologit koskettivat jälleen. Porin kaupungin kultuuritoimen piste kekseliäine kirjakasapöydänjalkoineen hurmasi myös.

Puheenvuoroja syvyyksistä
Puheenvuoroja syvyyksistä

Tänä vuonna Kirjamessuilla on mukana ennätysmäärä kustantamoja, joten kirjakasat todella kohoavat jokaisella osastolla taivaita hipoviin korkeuksiin. Tarjontaan en vielä ole ehtinyt perehtyä, mutta ehkä jokunen teos tarttuu matkaankin (anteeksi jo etukäteen aviomiehelle sinne kotipuoleen). Mutta kyllähän miehetkin lukevat, ja pojat nyt ainakin! Tästä keskusteltiin B-hallin Kuistissa, kun Pojatkin lukee -kampanja esittäytyi. Vaikka poikien lukemisen vähyys liitetään usein pelaamiseen, niin syy ei ehkä olekaan pelkästään peleissä. Kampanjan isähahmo Mikko Toiviainen puhui siitä, kuinka kirjan läsnäolo nuorten arjessa on vähentynyt. Tässä nopeassa ajassa, nyky-yhteiskunnan hektisyydessä, keskittymiskyky riitää nopeisiin medioihin, sosiaaliseen ja hetimiten interaktiiviseen toimimiseen. Toiviainen kertoi itse pyhittävänsä työmatkat junassa lukemiseen. Samoin hän pyrkii siihen, että klo 22 jälkeen kaikki sähkölaitteet sulkeutuvat ja aikaa jää kirjalle. Hänen neuvonsa poikien lukijoiksi kasvattamiseen olisi se, että kirjat saataisiin osaksi heidän maailmaansa, heidän sosiaalista todellisuuttaan ja tekniikoitaan. Sama pätee varmasti yhtä lailla tyttöihin, ehkä jopa aikuisiinkin.

Piipahdin myös tervehtimässä ystävääni Forum Marinumin pisteellä. Kyseisellä museolla on uusi ”Töissä merellä” -päänäyttely, jota pitääkin käydä pikimmiten katsomassa.

Nyt toiveissa on kahvikupponen ja hetkellinen rauhoittuminen ennen avajaistilaisuutta. Kohta taas olen kymmenessä paikassa yhtä aikaa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s