Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019 – luukku 8 ja lastenkirjavinkit

Tämä kirjoitus on osa kirjabloggaajien joulukalenteria. Luukku 7 avautui Kirjakko ruispellossa -blogissa ja seuraavaksi vuoron saa Kirjojen kuisketta -blogi.

Olen jouluihminen aivan sillä tavalla viimeisen päälle. Joulussa parasta ei kuitenkaan välttämättä ole itse jouluaatto tai joulupäivät vaan kaikenlainen tunnelmointi ja puuhastelu ennen joulua, siis vähintäänkin marraskuusta lähtien. Pari vuotta lastenkirjat ovat olleet päivittäisessä elämässäni läsnä, niinpä päätin omistaa tämän joulukalenteriluukun lastenkirjavinkeille – sellaisille, jotka sopivat talviaikaan ja joulun odotukseen pikkuväen kanssa. Mukana on sekä vanhempaa että uudempaa kirjallisuutta, kussakin kirjassa omat hurmaavat piirteensä.

 

koti-lumimaassa
Kuva: Kustannus-Mäkelä.

Peter Bently ja Charles Fuge (kuvitus): Koti lumimaassa

Kustantaja: Mäkelä

Vuosi: 2019

Sivumäärä: 32

Talvi voi olla hyytävä, mutta ystävillä on mäyrän varalle sydäntä lämmittävä yllätys. Uutuuskirja Koti lumimaassa jatkaa kirjasarjaa ystävällisen mäyrän seikkailuista. Kuvitus on lumoavan satumainen, lumituprut melkein tuntee omilla kasvoillaan. Suomeksi kirjan on erittäin taitavasti ja runomuotoisesti riimitellyt Minna Ihatsu, jolle myöskin kiitokset elämyksestä. Koti lumimaassa on ollut meillä parivuotiaan suosiossa, ja luulen sen olevan lähes jokaisen pikkuisen unelmailtasatu.

Lue myös: Koti virran varrella (2018), Koti täynnä ystäviä (2017)

Kansikuva
Kuva: Kirjasampo.

Vesa Löhönen ja Jukka Laukkanen (kuvitus): Lumiakka Amalia

Kustantaja: Mäkelä

Vuosi: 2004

Sivumäärä: 30

Tässäpä teille lasten oma mielensäpahoittaja, joskin vähän hyväntuulisempi sellainen! Ukko ei enää jaksa kuunnella lastensa purnausta uuden akan hankinnasta, joten hän päättää tehdä itselleen lumesta akkakaverin. Akasta tuleekin hänelle ystävä ja perheenjäsen koko talveksi. Kun kevät koittaa, on ilmassa haikeutta.

Runsaammin tekstiä ja luonnonläheiset värit. Ihania sanoja tyylillä selkäkeikkanauru.

Lue myös: Ajan hukkaa, sanoi susikuski (Karisto, 2002)

 

0_-2763964124688646548
Kuva: Kirjasampo.

Markus Majaluoma: Isä, koska joulupukki tulee?

Kustantaja: WSOY

Vuosi: 2005

Sivumäärä: 33

Jouluaiheinen tarina on Majamäen neljäs Ruusumäen perheestä kertova kirja. Kirjan keskiössä on lasten kysymyksiin parhaalla taidollaan vastaileva isä sekä lapset Ossi, Väinö ja Annamari. Lapset odottavat joulupukkia syksyn lakastuvista lehdistä alkaen. Vihdoin joulu koittaa. Ruusumäen perheen äiti on seminaarimatkalla, ja isälle jäävät kaikki joulunhössötystyöt. Mutta mitäs sitten, kun joulupukki ei kauhean lumimyräkän takia voikaan tulla Ruusumäen lasten luo?
Porilaissyntyisen Majaluoman hulvattomat kuvitukset ovat tuttuja muun muassa Nopolan sisarusten Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjasta, jota ainakin meillä luettiin 90-luvulla. Nerokas valinta sellaiselle, jonka lapset eivät mitenkään malta odottaa joulua (= lähes jokaiselle vanhemmalle). Aikuisellekin tämä on viihdyttävä lukukokemus, kuten Majaluoman kirjat muutenkin. Plussaa myös sisäkansien ihanasta kyläkuvituksesta.
Lue myös: Isä, rakennetaan maja! (2004) Isä, lähdetään sieneen! (2003) Isä, lähdetään saareen! (2002)

Covers_JouluJuksaa
Kuva: Etana Editions

 

Juha Virta ja Marika Maijala (kuvitus): Joulu juksaa

Kustantaja: Etana Editions

Vuosi: 2019

Sivumäärä: 34

Uutuuskirja Joulu juksaa jatkaa Filippa ja kaverit -kirjasarjaa, jossa seikkailevat kaverukset Filippa, kissa Nokonen, Kani ja aasi Antero. Tässä kirjassa joulupukki ja lahjat löytyvät hiukan oudoista paikoista ja konvehdit unohtuvat joka käänteessä – kun on kaikkea muuta kiinnostavaa nähtävää ja ihmeteltävää! Kokosivukuvitukset ovat aivan upeat ja tarina on kiehtovan salaperäinen. Joulun merkitys löytyy lopulta ei-ehkä-niin-yllättävistä asioista.

Lue myös: Kissa katoaa (2017), Piano karkaa (2016)

oikea-lumijoulu
Kuva: Kustannus-Mäkelä.

Jane Chapman: Onko jo joulu? & Oikea lumijoulu!

Kustantaja: Mäkelä

Vuosi: 2013 & 2019

Sivumäärä: 30 & 28

Porilaisittain hiukan hupaisalta kuulostava Isokarhu (vrt. Porin keskustan kauppakeskus Isokarhu) hupailee Pikkukarhun tai parin kanssa joulunalustunnelmissa ja lumisateen odotuksessa. Joulupaineissa ja puuhasteissa on hyvä muistaa oleellinen – lapsille tärkeintä on yhdessä olo. Ei haittaa, jos kuusi tiputtaa neulasensa, piparit palavat uunissa tai lahjoja paketoidessa teippirulla takertuu pyllyyn. Samoin kuin lumisateen odotuksessa, myös joulun odotuksessa itse kutkuttava odottaminen on yhtä oleellista kuin lopputuloskin.

Kun uusi sisarus on tuloillaan, lue myös: Rakkaus ei lopu kesken (Mäkelä, 2017). Kun halauskiintiö on hetkellisesti täynnä, lue myös: Ei enää haleja! (Mäkelä, 2015)

 

Kansikuva
Kuva: Kirjasampo.

 

Aulikki Miettinen: Kaisa-mummin yövieraat

Kustantaja: Otava

Vuosi: 2010 (1988)

Sivumäärä: 33
Siiri-Sofiaa harmittaa, kun isoveli on päässyt hiihtolomareissulle ilman häntä. Mieli paranee kuitenkin, kun hän pääsee ystävänsä Viljamin kanssa yökylään Viljamin Kaisa-mummin luo. Mummi vie lapset talviurheilemaan, mutta kaikista hauskinta on päästä tutkimaan mummin vintin aarteita. Yhdessä ystävän kanssa iltapuuhat sujuvat nokkelammin, mutta nukahtaminen ehkä hiukan tavallista vaikeammin.

Miettisen Kettusen perheestä kertovia kirjoja ilmestyi 80- ja 90-luvulla useita, mutta Kettuset eivät ole täysin unohtuneet vielä 2000-luvullakaan. Suosittu sarja on saanut uusintapainoksia ja viehättää nykyisiäkin pikkulukijoita ja -kuulijoita. Kirjojen kuvitus on pirteää ja yksityiskohtaista.
Lue myös esimerkiksi: Lunta sataa, Viljami (1996), Kettuset Majakkasaarella (1989), Kettusen perheen juhlakirja (1986)

 

Kansikuva
Kuva: Kirjasampo.

 

Tuula Korolainen ja Marjo Nygård-Niemistö (kuvitus): Kuono kohti joulua

Kustantaja: Lasten Keskus

Vuosi: 2006

Sivumäärä: 72

Pikkuinen opus täynnä jouluntuoksuisia runoja ja pieniä tarinoita. Tunnetusti joulu voi tuoksua piparilta, mutta se voi myös maistua vinkulelulta – yhdessä vietettynä se ei ainakaan ole karvas. Runoissa ja tarinoissa seurataan muun muassa tonttujen hiihtokilpailuja ja mäyräkoiran hikisiä tunnelmia vasta avatulla joulukadulla.  Kuvitus on jollain lailla aapiskirjamainen. Kerronta on perinteikästä, mutta oivaltavaa, ja tarinoissa otetaan huomioon myös ne, joille joulunaika ja talven kylmyys eivät ole niin suotuisia.

Tässä makupalana teille teoksesta maailman ihanin sitaatti: ”Halausta ei voi kuulla väärin.”

 

Joulun alla kirjastoihin ja kauppoihin ilmestyy tietysti aina suuri joukko uusia talvisia ja jouluisia kirjoja, mutta tämän katsauksen tarkoituksena oli uutuuksien lisäksi kaivella vanhoja, toimivia arkistoja. Nautinnollisia lukuhetkiä lastenkirjallisuuden parissa ja antoisaa joulun aikaa kaikille!

FTIdzp5

 

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019 – luukku 8 ja lastenkirjavinkit

Jätä kommentti